MrLunk on Instagram

Thursday, February 3, 2011

Als de #Wietpas wordt ingevoerd...En weer krijgen we er een pasje bij. Deze moet de uitdijende miljardenhandel in wiet aan banden leggen. En de drugstoeristen uit de hoofdstad en de grensstreken weren. Gaat dat lukken? Nieuwe Revu schetst een scenario.

Door Nikki Sterkenburg

Amsterdam, 2017, een jaar na de invoering van de wietpas. De jonge vrijbuiters die de hoofdstad jaarlijks bezoeken lopen zoekend rond. De meeste in de reisgidsen nog vermelde coffeeshops zijn dichtgetimmerd of verbouwd tot toeristische sportcafés waar dronken Engelsen zich nog meer volgieten en misdragen.
Hier en daar hangt nog een lichtbord aan de gevel met de tekst ‘coffeeshop’, de vergeelde kleuren steken zachtjes af tegen de grauwe gevels van de vervallen pandjes. Voor de deur staan straatdealers. ‘You wanna smoke, hashies, marihuana?’ sissen ze tegen voorbijgangers die bij gebleken interesse doorgestuurd worden naar een nauw steegje om de hoek. De koper wordt door de steeg geloodst alsof hij met zijn auto door de McDrive rijdt. Bij de eerste jongen in leren jas met bontkraag en kort opgeschoren haar betaalt hij, bij de tweede jongen krijgt hij een zakje wiet van dubieuze kwaliteit of zwaarder spul in zijn handen gedrukt. Wie weigert of van gedachten verandert, krijgt te maken met enig aandringen, gevolgd door dreigementen en intimidatie. Voor de coffeeshops die nog wel open zijn, is er een run op de pasjes. Een jongen met pet vist uit zijn binnenzak een stapel plastic kaarten en zoekt het juiste pasje bij degene die de shop wil bezoeken. Wie zichzelf niet bij een coffeeshop wil laten registreren, leent op deze manier de identiteit van een blonde bijstandsmoeder of berooide postbode die via de jongen hun pasjes tegen grof geld uitlenen.

Het lijkt een wat dik aangezet scenario voor de toekomst, maar is niet geheel ondenkbaar als de wietpas er komt. Want hoewel de eerste concrete plannen pas in april gepresenteerd worden, laat het ministerie van Justitie al weten dat het ‘zeer waarschijnlijk’ is dat de pas persoons- en coffeeshopgebonden gaat worden. Dat betekent dat niet alleen toeristen uit de coffeeshops geweerd zullen worden, maar dat ook de Nederlandse wietroker zich officieel bij de overheid als ‘cannabis- gebruiker’ moet laten registreren en coffeeshops met een ‘ledensysteem’ moeten gaan werken. Het is nog nooit uitgeprobeerd, maar de verwachting is niet dat Nederlanders enthousiast in de rij zullen staan om zich als blowers bij een coffeeshop in te schrijven. ‘Door deze maatregel stuur je niet alleen toeristen naar de illegale markt, maar ook Nederlandse gebruikers,’ zegt Nicole MaalstĂ©, onderzoekster aan de Universiteit van Tilburg. Overal drugsrunners..

Lees het artikel 
Door Nikki Sterkenburg verder in deze .pdf die te vinden is ophaar weblog.

Search This Blog

Find MrLunk on Facebook

Pinterest

Last 30 days: