MrLunk on Instagram

Sunday, March 8, 2009

Cannabis/Hennep het beste Landbouwgewas...

Cannabis was ooit een normaal landbouwproduct. De plant is tweehuizig, net als hop, wat wil zeggen dat er manlijke en vrouwelijke planten zijn. Cannabis of hennep is eenjarig en groeit razend snel: rond half mei gezaaid kan men het eind augustus oogsten en de plant kan enige meters hoog worden. De biomassa is groter dan van welke andere plant dan ook en de opname van CO2 uit de atmosfeer is navenant.

Cannabis was voor boeren altijd een goed gewas. Het groeit op vrijwel iedere grond, heeft weinig voedsel nodig en is resistent tegen ziektes. Kunstmest en pesticiden zijn overbodig. Cannabis heeft lange wortels die de grond breken en los maken, waardoor de bodemstructuur verbetert. Met zijn lange wortels staat cannabis ook stevig, de plant werd ooit gebruikt als windscherm rond de akkers. Door de dichte groeiwijze is het zelfs een goede manier om onkruid te bestrijden! Het verbouwen van cannabis maakt de akker vruchtbaarder. De plant put de grond niet uit en kan daarom ieder jaar op dezelfde plaatst groeien. In warme landen kan men twee oogsten per jaar van dezelfde akker halen. Omdat cannabis de grond verbetert, is dit gewas ook zeer geschikt voor de wisselteelt.

Een hectare cannabis levert gemiddeld 2000 kg zaad op. Dit zaad is voedzaam, het bevat vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Men kan het vermalen tot meel, dat vrij is van gluten. Daarvan kan men koeken bakken die brood kunnen vervangen. Het meel is lichter verteerbaar dan sojameel, men kan er zelfs babyvoeding van maken. Het zaad bevat ongeveer 20 tot 30 % olie. Deze olie bestaat uit onverzadigde vetzuren, het cholesterol gehalte is laag. Het is een goede spijsolie, gezond en niet duur. Uiteraard kan men er ook zeep van zieden en zalf van maken. Het uitgeperste zaad kan dienen als veevoer.

De rest van de plant kan worden gebruikt voor de vezels. Deze kunnen worden verwerkt tot kleding, maar ook tot bouwmateriaal of biobrandstof. Het aantal mogelijke toepassingen is enorm, van de plant hoeft niets verloren te gaan.

Helaas is het verbouwen van cannabis tegenwoordig verboden, of het is aan zoveel regels gebonden, dat de voordelen voor de boeren niet opwegen tegen de nadelen. Vergunningen, controles en administratie kosten tijd, de meeste boeren hebben geen zin om daar energie in te steken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de VS de cannabis echter nodig voor het maken van uniformen, parachutes en touwen. Opeens was cannabis niet langer verboden, maar werd er propaganda voor gemaakt.


Video: 'Hemp for Victory'Na de oorlog werd Maria Joanna snel weer weggetrapt in een criminele hoek. De volgende video laat zien wat het verbod betekende voor de boeren:


Video: Willy Nelson, 'The family farm...'

Search This Blog

Find MrLunk on Facebook

Pinterest

Last 30 days: